Tuesday 26 March 2013

Snickers Vanilla Cake


kek ni macam leceh sikit. sikit je lah. tapi sedapppp. tapi kalau siapa yang tak suka manis tu maybe tak suka kot. tapi banyaknya tapi kalau siapa suka makan snickers, nescaya sukalah anda kepada kek ini. kek dia biasa je. just a butter cake. tapi topping atas yang membuatkan kek biasa menjadi luar biasa. 


first of all, kena buat caramel. simple caramel. I found it here (using method 2)
  1. ambil susu pekat manis satu tin. jangan buka tin. 
  2. rebus air dalam periuk, masukkan sekali susu tin tadi. biarkan mendidih dalam dua jam. tambah air bila air dah kurang. 
  3. bila dah dua jam, keluar kan susu, biarkan sejuk dulu baru buka tin. warna susu jadi warna coklat perang dan lebih pekat. dan lebih sedap!
kita abaikan tentang caramel susu tadi. sekarang kita start for the cake!

Ingredients:

450 gm self-raising flour
150 gm plain flour
440 gm caster sugar
300 gm butter, at room temperature
310 ml milk
6 eggs, at room temperature
3 tsp vanilla essence

  1. pukul butter dan gula hingga kembang. 
  2. masukkan telur sebiji demi sebiji. masuk vanilla essence.
  3. masukkan tepung yang sudah diayak.
  4. masuk susu.
  5. mix it until well combined.
  6. masukkan dalam loyang kesukaan anda. haha.

for topping

200 gm dark cooking chocolate
150 UHT whipping cream
1 tsp butter
condensed milk caramel
chopped almond
chocolate chips

  1. cairkan chocolate bersama whipping cream dan butter secara double boiling. biarkan sejuk dan tunggu sampai pekat sikit.
  2. curah caramel atas kek, tabur chopped almond dan choc chips.
  3. akhir sekali curah chocolate ganache
  4. hiaskan dengan badam dan strawberry. 

**boleh guna any butter cake recipe. kalau tak suka manis sangat, kurangkan gula dalam kek sebab caramel atas dah manis.

**beli snickers, cincang kecik kecik, tabur atas kek. lagi sedap!

**lapar? makan snickers.

No comments:

Post a Comment