Cake ingredients:
500gm cream cheese
6 eggs yolk
6 eggs white
250 ml fresh milk
150 gm castor sugar
125 gm butter
70 gm wheat flour
35 gm corn flour
1tsp lemon essence
Cake base ingredients:
300 gm oreo (center cream removed, finely ground)
75 gm butter (melted)
75 gm butter (melted)
Grind up cookies in a blender/ food processor. Mix it up with melted butter in a bowl until well combined. Get you springform pan, pour the cookies, press into the bottom. Bake it about 5 to 10 minutes.
- satukan krim keju, susu segar, esen lemon dan mentega dalam bekas, menggunakan kaedah double boiler. kacau adunan sehingga kilat dan licin. ketepikan. sejukkan ke suhu bilik.
- masukkan tepung gandum, tepung jagung dan kuning telur dalam adunan keju. gaul sebati.
- putar putih telur sehingga kental dan masukkan gula kastor sedikit demi sedkit. putar lagi sehingga kental dan ketepikan.
- masukkan putih telur tadi dan gaul bersama.
- tuang semua adunan dlm bekas acuan yg ada base oreo tadi.
- susun lah kepingan oreo kat atas kek kasi cantik gitu.
- bakar lebih kurang 1 jam or sampai masak.
**telur putih pukul sehingga kental means sampai kembang. nak tahu kembang cane, angkat mangkuk telur tu terbalikkan atas kepala, telur tak jatuh. kalau jatuh, padan muka! kalau jatuh belum cukup kembang lagi lah tu.
**lemon essence tu kalau takda pun takpe. yang penting love essence kena ada! baru sedap menjadi kek awak! :D
**nak tau cane kek dah masak, ambil tooth pick (of course yang masih belum digunakan) cucuk dekat kek lepastu keluarkan. tengok pada tooth pick tu. kalau licin je, means dah masak. kalau masih ada serpihan (err?!) adunan melekat, maksudnya belum masak.
**nak tau cane kek dah masak, ambil tooth pick (of course yang masih belum digunakan) cucuk dekat kek lepastu keluarkan. tengok pada tooth pick tu. kalau licin je, means dah masak. kalau masih ada serpihan (err?!) adunan melekat, maksudnya belum masak.
No comments:
Post a Comment