Monday 25 March 2013

Red Velvet Cake


Ingredients:

A (bahan untuk diayak bersama) 
250g cake flour 
1 tsp baking powder 
1/2 tsp Salt 
2 tsp koko powder 

B: 240 ml buttermilk (240ml fresh milk + 1 tsp vinegar, biarkan 10 minit) 
2 tbsp pewarna merah - dicampur ke dalam buttermilk 

C: 113g butter 
300g gula castor 
2 bj telur gred A 
1 tsp vanila 

D: 1 tsp cuka 
1 tsp baking soda 

Kaedah: 
1. Pukul butter selama 2 minit. 
2. Masuk gula castor, pukul lagi 3 minit. 
3. Masuk telur sebiji sebiji. 
4. Masuk vanila 
5. Masukkan A - tepung dan buttermilk berselang seli. Mulakan dengan tepung, akhiri juga dengan tepung. 
6. Dalam bekas kecil, curahkan cuka ke atas baking soda (bahan D). Habis saja buih, terus curahkan ke dalam batter. 
7. Masukkan ke dalam 3 biji loyang 9". Bakar pada suhu 175g selama 30 minit. 

Cream cheese frosting

Ingredients:

1/2 cup of butter (1 stick), room temperature
8 oz of Philly cream cheese (1 package), room temperature
2 - 3 cups of powdered sugar
1 teaspoon of vanilla extract


1. Pukul butter sampai kembang sikit. Masukkan cheese, pukul lagi sampai kembang setaman.
2. Add your vanilla and mix again. Slowly add the powdered sugar. Tambah powdered sugar until you get to desired sweetness and thickness.
3. Dah siap, boleh lah spread on your cake. 

**3 biji loyang tu kalau nak kek awak lapis-lapis. Kalau taknak, just use the bigger pan, and you can cut your cake to layer, or tak payah pun takpe.

**you can sprinkle dried shredded coconut on top of the cream cheese. very delicious combination! cayalah cakap kak ton!

No comments:

Post a Comment