Tuesday 16 April 2013

Mee udang bukan kuala sepetang tapi kuala sungai baru


hai kak esah datang lagi. update dikala lapar. maka jadilah perutku pun lapar. tatap gambar sambil lap air mata je lah. ini dia mee udang. my very first time tau. time tu puasa ganti, bohsan buka makan nasi je, jadi kecah-kecah fridge, terus rasa nak buat mee udang. google! jalankan tanggugjawab anda! 

bahan-bahan: 

mee kuning dicelur (kak esah buat untuk dua orang makan)
udang besar, ikut sukahati lah nak banyak mana pun
bawang putih dua ulas, kisar
bawang kecil tiga ulas, kisar
halia sebesar ibu jari, kisar
lada kisar 2 sudu besar
sos lada & sos tomato 4 sudu besar
air rebusan udang, 4 cawan
sebiji kentang, direbus dan dipenyek (optional)
bancuhan tepung jagung 1 sudu (optional)
telur dua biji
daun sup 
taugeh

mari masak!
  1.  mula-mula rebus udang dengan air 4 cawan. udang dah rebus, air rebusan tu simpan tepi dulu.
  2. panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang kecil, halia.
  3. masukkan lada, tumis sampai lada masak. masuk sos. kacau kacau kacau bagi rata.
  4. masukkan air rebusan udang. biar sampai mendidih.
  5. pecah telur. sampai telur masak.
  6. masukkan kentang yang dipenyek tu.
  7. masukkan udang yang dah direbus tadi pulerr.
  8. masukkan bancuhan tepung jagung. masukkan daun sup.
  9. agak-agak kuah dah pekat sikit tutup api.
  10. dah boleh makan. makan dengan taugeh, letak bawang goreng pun boleh. tapi I tak suka bawang goreng jadi tak letak.
*kentang dengan tepung jagung tu berfungsi sebagai agen pemekat kuah 007. kalau nak letak salah satu dari tu pun boleh. tapi saya letak dua-dua sebab kentang sedap! 

*ini resepi pakai hentam sebab main hentam je ni. tengok resepi orang banyak guna petis. rumah I takda petis sebab tak suka bau petis haha. jadi tak letak.

*nampak tak kecelaruan dekat sini sekejap pakai kak esah sekejap pakai I sekejap pakai saya. uols kena faham, I iz hungry. 





No comments:

Post a Comment